MANIFEST DEL MOVIMENT ESTUDIANTIL EN SUPORT A “LA INGOVERNABLE”

Què és La Ingovernable?

A l’any 2012 la Universitat de València va tancar un antic centre escolar situat a Blasco Ibañez. Abans del seu tancament el Col·legi Major Lluís Vives no nomes era una residència per a estudiants i professorat que feia molt més accessible estudiar a la universitat, sinó que també era un espai de trobada. Aquest estava situat al jardí de la Facultat de Psicologia i tenia una capacitat de 196 persones i compta amb cuina, menjador i instal·lacions que han albergat concerts, conferències, cinefòrums etc.

De fet, fins el 60% de les activitats de la UV, van quedar sense tindre lloc on fer-se a l’estiu del 2012 quan la UV va decidir tancar el col·legi.

Ara mateix, un grup de joves ha creat l’assemblea La Ingovernable, la qual, el passat 1 de Maig va fer pública la reocupació de la residència per tal de tornar a donar vida a aquest edifici. Tot aquest treball es centra en l’objectiu de crear un menjador popular, un centre d’habitatge social, un espai per a totes les persones i moviments socials de València i sobretot, una revitalització de l’agenda cultural dins l’espai.

Què pensa el Moviment Estudiantil?

El col·legi es va tancar fa 5 anys, perquè la UV deia que hi havien informes que desaconsellaven el seu ús per perill als seus habitants, i amb açò després del tancament la UV va anunciar que pretenia una ampliació, ni tan sols una rehabilitació per continuar utilitzant l’espai. Aquesta ampliació, entrava dins del Catàleg de Béns i Espais Protegits de l’Ajuntament de València, protegit al (PGOU) sota nivell 2, i el que açò vol dir es que la UV únicament te obligació de mantenir la façana. I aquest projecte va ser òbviament tombat per l’Ajuntament de València, però la UV diu que s’està tramitant un nou projecte. No obstant, als pressupostos del 2017 no hi ha cap partida per a açò.

La fundació Goerlich va ser des d’un principi qui es va oposar a aquell primer projecte d’ampliació, ja que era molt agressiu amb una de les joies de l’arquitectura racionalista. Com diu el seu president “l’edifici pot ser plenament operatiu sense grans pressupostos o grans obres”. Després de conèixer les noticies de l’actual ocupació, Goerlich insisteix en que: “Els problemes estructurals que la Universitat diu que te l’edifici no són tals, es l’excusa per a justificar el que es injustificable, la seua inacció i la seua mala gestió en aquest assumpte”.

Després dels rumors sobre privatitzacions i grans ampliacions, el que és cert és que fa 5 anys un dels nostres edificis està abandonat i deteriorat, i ja és hora de donar-li un ús educatiu, cultural i social, fet que no suposa cap cost per a la UV.

Com a estudiants de la Universitat de València rebutgem i condemnem les actuacions de repressió i violència que està portant a terme la UV, i la seva seguretat privada. L’assemblea de la Ingovernable està sent objecte de continues amenaces i coaccions per part dels membres de seguretat. Així el passat dia 2 de Maig, les membres de la seguretat privada (que estem pagant totes les estudiants) va colpejar amb porres i van espitjar a un parell de membres de l’assembles que eixien de La Ingovernable. De fet, la UV ha multiplicat les forces de seguretat fins al punt de dificultar l’accés d’aliments bàsics a les membres de l’assembles que es troben dins de La Ingovernable.

És de vergonya formar part d’una comunitat universitària que té una nul·la disposició al diàleg, i que està continuament portant a l’espai a empreses de seguretat privada i forces de la Policia Nacional, per portar a terme mesures d’assetjament.

Dit açò, volem fer públic el nostre suport a La Ingovernable i a les membres de la seva assemblea. Considerem que era necessari començar a treballar per a rehabilitar l’espai i consolidar un projecte. Un projecte de futur construït des de la il·lusió i de manera col·lectiva, accessible a totes, no només les estudiants sinó per a tota la ciutat sencera i també per poder dotar a la ciutat d’un espai horitzontal i autònom de tota institució.

Deixa un comentari